Expertgruppen för lärarutbildning

Lärarutbildning bedrivs vid 27 lärosäten och omfattar cirka 40 000 studenter årligen. De politiska beslut som fattas angående lärarutbildning får genomgripande konsekvenser för Sveriges universitet och högskolor. För SUHF finns det behov av att nära följa och göra konstruktiva inspel i lärarutbildningsrelevanta policyprocesser, utredningar och debatter. SUHF arbetar genom expertgruppen för lärarutbildning för att lärarutbildningarna ska få ett politiskt ramverk som bygger på tillit till sektorns kompetens och tillgodoser lärosätenas behov av stabilitet och förutsägbarhet.

Uppdrag

Expertgruppens uppdrag är att bevaka och arbeta med aktuella frågor inom lärarutbildningsområdet som är relevanta för SUHF:s medlemmar. Expertgruppen ska följa olika utredningar inom lärarutbildningsområdet samt ge SUHF:s presidium och styrelse underlag till remissvar, inspel, etc. inom området.

Expertgruppen ska vid behov rapportera till presidiet/styrelsen och vid förbundsförsamlingens möten. Det ingår i expertgruppens uppdrag att kommunicera gruppens arbete med berörda lärosätesfunktioner, relevanta nätverk, myndigheter och andra intressenter. En skriftlig rapport ska lämnas vid mandatperiodens slut. Aktiviteter som innebär en kostnad för förbundet ska godkännas av SUHF:s presidium.

Områden av särskild vikt för mandatperioden 2025 – 2026 är:

Lärarutbildningsutredningens betänkande. Utredningens betänkande väntas publiceras i slutet av 2024. Betänkandet förväntas innehålla flera förslag som om de realiseras kommer att innebära stora konsekvenser för landets lärarutbildningar och lärosäten. Förslagen omfattar bland annat höjda förkunskapskrav för antagning till flera lärarutbildningar, förändringar i lärarutbildningarnas innehåll och sannolikt även ökade krav på lärosätena att samarbeta kring dimensioneringen av ämnesinriktningar på ämneslärarprogrammet. Expertgruppen bedömer att det är angeläget att följa upp förslagen.

Försöksverksamhet med förkortad KPU. Från 2022 till och med 2027 pågår en försöksverksamhet med förkortad Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) omfattande 60 respektive 75 hp. Expertgruppen bedömer att det även fortsatt är angeläget att följa upp hur försöksverksamheten utvecklas och vilka konsekvenser den får på övrig lärarutbildning.

Det nationella professionsprogrammet för rektorer, lärare och förskollärare. Professionsprogrammet förväntas få stor bäring på lärosätenas verksamhet. Sveriges lärosäten har en avgörande roll i utformandet av programmet. Det är därför av stor vikt för SUHF att aktivt medverka i och följa utformningen av programmets struktur och innehåll. Det är också av stor vikt för SUHF att bevaka lärosätens, skolhuvudmäns och berörda professioners förutsättningar för medverkan.  

ULF. Från januari 2025 övergår ULF till permanent verksamhet. Ett Nationellt ULF-avtal träder då ikraft vilket undertecknats av SUHF (för 27 lärosäten) och Ifous (för samtliga skolhuvudmannaorganisationer). En nationell styrgrupp (NSG) tillträder med företrädare från de fem ULF-noderna samt fyra ledamöter utsedda direkt av SUHF respektive Ifous. SUHF:s representanter i NSG rapporterar till expertgruppen för lärarutbildning.

Samverkansgruppen SUHF-Skolverket. Samverkansgruppen kommer att vara fortsatt viktig för diskussion i frågor av gemensamt intresse. Hit hör exempelvis det nationella professionsprogrammet.

Sammansättning

I expertgruppen ska företrädare för lärosätesledningar ingå och lärarutbildningskonventet ska vara representerat. Sveriges förenade studentkårer har rätt att utse en representant till arbetsgruppen.

Till ledamöter för perioden 2025-01-01 till 2026-12-31 utses

  • Ylva Fältholm, rektor Högskolan i Gävle, ordförande
  • Maria Jarl, Göteborgs universitet, vice ordförande
  • Ulla Kerren, föreståndare för Skolsamverkan vid Linköpings universitet, verkställande ledamot
  • Joakim Edsjö, vice ordförande i lärarutbildningsberedning Stockholms universitet
  • Benjamin Eneslätt, SFS
  • Katarina Hedlund Johansson, förvaltningschef Högskolan Dalarna
  • Anders Linde-Laursen, Malmö universitet, ingår i expertgruppen fram till 2025-06-30 då han avgår som ordförande för Lärarutbildningskonventet
  • Cathrine Norberg, vicerektor för utbildning, Umeå universitet
  • Jonas Tosteby, vicerektor för utbildning Högskolan Dalarna
  • Linda Gerén, utredare SUHF

Expertgruppen har rätt att knyta till sig ytterligare personer som anses behövas för uppdraget.

Lärosätesrepresentanter som utses av SUHF har som utgångspunkt sitt eget sammanhang och uppdraget vid sitt eget lärosäte. Den som blir utsedd att vara SUHF-ledamot i en nationell grupp får i den rollen även ett ansvar att företräda hela sektorn. Det innebär ett uppdrag att sträva efter att se till samtliga lärosätens bästa och en väl fungerande nationell samordning.