Referensgruppen för European Open Science Cloud (EOSC)

Bakgrund

Sedan 2021 är EOSC (European Open Science Cloud), ett partnerskap inom EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont Europa. Partnerskapet styrs genom ett samarbete mellan EU-kommissionen, medlemsländerna (inklusive associerade stater) och intresseorganisationer.

Tillsammans arbetar aktörerna för att förverkliga EOSC genom ett gemensamt ramverk för implementering, Strategic Research and Innovation Agenda (SRIA). Ramverket sätter riktlinjer för utvecklingen av EOSC och säkerställer en samordnad och effektiv implementering av öppen vetenskap i Europa.

Målsättningen är att skapa ett sammanlänkat ekosystem för forskningsdata och tjänster, där data kan delas fritt över både nationella gränser och forskningsdiscipliner – inom Europa och globalt. Visionen är att bygga en ”Web of FAIR data and services”, där forskare, innovatörer, företag och medborgare enkelt kan publicera, hitta och återanvända verktyg och tjänster för forskning, innovation och utbildning.

All data som inkluderas i EOSC ska uppfylla FAIR-principerna, vilket innebär att den ska vara sökbar (Findable), tillgänglig (Accessible), interoperabel (Interoperable) och återanvändningsbar (Reusable).

EOSC i Sverige

Vetenskapsrådet samordnar och främjar det svenska engagemanget i EOSC och är Sveriges representant som ”Mandated Organisation” i EOSC-Association (EOSC-A).

Uppdragsorganisationernas roll är att komma med inspel som är relevanta för det bredare engagemanget inom de nationella forskningssystemen till EOSC-föreningen och vice versa.

Lärosätenas samverkan

Universitet, högskolor och andra juridiska personer har enligt belgisk lag möjlighet att bli medlemmar i EOSC-föreningar.

I Sverige finns för närvarande tio enskilda lärosäten som är medlemmar i EOSC-A. Stockholms universitet är medlem i EOSC-A i egenskap av värdorganisation för SUHF.

Uppdrag

Inom SUHF har Samordningsgruppen för öppen vetenskap uppdraget att samordna det strategiska arbetet med öppen vetenskap.

Samordningsgruppen inrättar en referensgrupp med representanter från de lärosäten som är enskilda medlemmar för att samordna och sprida information om deras arbete inom EOSC-A.

Syftet med referensgruppen är att stärka lärosätenas engagemang, delaktighet och samverkan i frågor som rör Sveriges bidrag till EOSC-A. Gruppen fungerar även som en dialogpartner till Vetenskapsrådet genom två utsedda representanter som stödjer och förmedlar lärosätenas perspektiv i EOSC-samarbetet.

Mandatperioden för referensgruppen är 2025-04-01 – 2026-12-31.

Sammansättning

Referensgruppen har följande sammansättning:

  • Wilhelm Widmark, Stockholms universitet (sammankallande)
  • Sabina Anderberg, Stockholms universitet (sekreterare)
  • Anders Sjöström, Lunds universitet
  • Adina Feldman, KI
  • Koraljka Golub, Linnéuniversitetet
  • Sebastiaan Meijer, KTH
  • Sverker Holmgren, Chalmers tekniska högskola
  • Hans Karlsson, Uppsala universitet
  • Linda Vidlund/Hanna Lindroos, SLU
  • Katrine Riklund, Umeå universitet
  • Eva Stensköld, SND/Göteborgs universitet

Referensgruppen adjungerar vid behov representanter.