Expertgruppen för lärosätesbiblioteken

SUHF:s styrelse inrättade i december 2020 Expertgruppen för lärosätesbiblioteken. Expertgruppen ersatte den tidigare styrgruppen för Forum för bibliotekschefer, nätverket för sektorns bibliotekschefer.

Uppdrag

SUHF:s expertgrupp för lärosätesbiblioteken ska arbeta med aktuella frågor som berör forskningsbiblioteken och som är relevanta för SUHF:s medlemmar. Expertgruppen ska följa olika utredningar inom området samt ge SUHF:s presidium och styrelse underlag till remissvar, inspel, etc. Expertgruppen ska även föreslå representanter till nationella styr- och referensgrupper som organiseras av exempelvis Kungl. Biblioteket (KB). KB har ett uppdrag för samordning av de svenska universitets- och högskolebiblioteken och är därför en viktig samarbetspartner.

Bibliotekschefernas nätverk, Forum för bibliotekschefer, är en viktig kontakt för expertgruppen. Expertgruppen bör verka för att Forums konferenser sprids över olika lärosäten.

Expertgruppen har en undergrupp för bibliometrifrågor, Arbetsgruppen för bibliometri.

Expertgruppen ska vid behov rapportera till presidiet/styrelsen och vid förbundsförsamlingens möten. Det ingår i expertgruppens uppdrag att kommunicera gruppens arbete med berörda lärosä-tesfunktioner, relevanta nätverk, myndigheter och andra intressenter. En skriftlig rapport ska lämnas vid mandatperiodens slut. Aktiviteter som innebär en kostnad för förbundet ska godkännas av SUHF:s presidium.

Områden av särskild vikt för mandatperioden 2025 – 2026 är:

  • Utvecklingen av en god och effektiv infrastruktur för lärosätenas informationsförsörjning och vetenskapliga kommunikation som stöd för utbildning, forskning och samverkan av högsta kvalitet. Frågor som rör öppen vetenskap och digitalisering ska särskilt uppmärksammas.
  • Kurslitteratur ur olika aspekter, vilket t. ex. relaterar till öppna lärresurser och bibliotekens möjligheter att köpa svenska e-böcker.
  • Lärosätesbibliotekens roll för medie- och informationskunnighet och AI- litteracitet.
  • Tillämpning av AI i bibliotekens verksamheter.
  • Att under mandatperioden anordna minst en öppen konferens där frågor om forsknings-biblioteken och deras uppdrag kan belysas och diskuteras ur flera perspektiv av biblioteksmedarbetare och andra intressenter.

Sammansättning

För mandatperioden 2025-2026 består expertgruppen för lärosätesbiblioteken av

  • Gustav Amberg, rektor vid Södertörns högskola, ordförande
    Sara Kjellberg, bibliotekschef vid Malmö universitet, verkställande ledamot
    Ann-Sofie Axelsson, bibliotekschef vid Chalmers
    Anna Cregård, förvaltningschef vid Högskolan i Borås
  • Hanna Gadd, bibliotekschef vid Högskolan Väst
  • Jonas Gilbert, bibliotekschef vid Högskolan i Borås
  • Maria Haglund, bibliotekschef vid KTH
    Miriam Nauri, bibliotekschef vid Karolinska Institutet
    Morgan Palmqvist, bibliotekschef vid Göteborgs universitet
  • Linnea Rydén, Sveriges förenade studentkårer
    Wilhelm Widmark, bibliotekschef vid Stockholms universitet
  • Viktor Öwall, vicerektor och ordförande i biblioteksstyrelsen vid Lunds universitet

Vid expertgruppens möten deltar Linda Gerén, senior rådgivare vid SUHF:s kansli. Sveriges förenade studentkårer har rätt att utse en representant till expertgruppen. Expertgruppen har rätt att knyta till sig ytterligare personer som anses behövas för uppdraget.

Lärosätesrepresentanter som utses av SUHF har som utgångspunkt sitt eget sammanhang och uppdraget vid sitt eget lärosäte. Den som blir utsedd att vara SUHF-ledamot i en nationell grupp får i den rollen även ett ansvar att företräda hela sektorn. Det innebär ett uppdrag att sträva efter att se till samtliga lärosätens bästa och en väl fungerande nationell samordning.