Arbetsgruppen för öppen vetenskap

Bakgrund

SUHF:s samordningsgrupp för öppen vetenskap har i uppdrag att samordna utvecklingen av området från SUHF:s sida och att det sker en ändamålsenlig arbetsdelning mellan olika grupper som arbetar med öppen vetenskap.

För att samordna relevanta frågor inom öppen vetenskap tillsätts en arbetsgrupp för öppen vetenskap. Arbetsgruppen ska samverka med relevanta aktörer. Den ska även fungera som förbundets referensgrupp vad gäller fördelningen av kostna­derna för geodata och förvalt­ningen av tjänsten GET (den gemensamma distributions­tjänsten).

Uppdrag

Arbetsgruppen för öppen vetenskap arbetar på uppdrag av Samordningsgruppen för öppen vetenskap. Den har i uppdrag att strategiskt bevaka och följa upp den nationella och internatio­nella verksamhetsutvecklingen för relevanta delar av den öppna veten­skapen. Gruppen ska represen­tera SUHF i relevanta sammanhang.

Arbetsgruppen ska årligen inventera hur SUHF:s medlemslärosäten hanterar omställningen till öppen vetenskap. Den ska kontinuerligt utvärdera och vid behov uppdatera SUHF:s färdplan för öppen vetenskap.

För att öka medvetenheten inom och utom högskolesektorn bör arbetsgruppen aktivt främja samordning och samarbete inom området, till exempel genom att anordna seminarier kring färdplanen för öppen vetenskap.

Mandatperiod

Uppdraget gäller för perioden 1 januari 2025 – 31 december 2026.

Arbetsgrupp

  • Elisabeth Strandhagen, biträdande föreståndare, Göteborgs universitet (ordförande)
  • Sabina Anderberg, senior rådgivare, Stockholms universitet (vice ordförande)
  • Sverker Holmgren, professor, föreståndare, Chalmers tekniska högskola
  • Lars Alberius, SUHF:s kansli (sekreterare)

Verktyget Orienteringskartan

Orienteringskartan är framtagen av SUHF/Forskningsdatagruppen och SND. Den bygger på SUHF:s Färdplan för öppen vetenskap, se nedan.

Med hjälp av Orienteringskartan kan ett lärosäte

  • planera, konkretisera, och följa upp arbetet för att uppnå de nationella målen om öppen vetenskap
  • planera för SUHF:s årliga enkät om öppen vetenskap som bygger på färdplanen
  • få exempel på utvecklingsarbete och åtgärder från svenska lärosäten och själv dela erfarenheter med andra.

Syftet med Orienteringskartan är också att ge en samlad bild av hur omställningen till öppen vetenskap utvecklas i Sverige.

SND ansvarar för verktyget. SUHF och SND ansvarar gemensamt för årliga sammanställningar.

Inventeringar kring forskningsdata och implementering av färdplan för öppen vetenskap

Forskningsdatagruppen har sedan 2018 genomfört enkätundersökningar kring hur stödet för hanteringen av forskningsdata ser ut vid lärosätena. Den senaste inventeringen är från 2024. Sammanställningarna finns nedan.