Samordningsgruppen för öppen vetenskap
För att samordna det strategiska arbetet med öppen vetenskap tillsätter SUHF en samord-nings¬¬grupp för öppen vetenskap. Gruppen består av ordförandena för de olika SUHF-grupper som är mest involverade i frågorna, vilket inkluderar SUHF:s representanter i grupper som organiseras av andra aktörer, framförallt Kungliga biblioteket (KB) och Vetenskapsrådet (VR).
Uppdrag
Samordningsgruppen ser till att utvecklingen av öppen vetenskapsfrågorna samordnas från SUHF:s sida och att det sker en ändamålsenlig arbetsdelning mellan olika grupper som arbetar med dessa frågor. Gruppen rådfrågas om uppdrag till nya grupper inom området, förfrågningar från andra organisationer och också kunna föreslå förändringar eller preciseringar av etablerade SUHF-gruppers uppdrag. Den omvärldsbevakar utvecklingen och ger förslag till styrelsen om strategiska prioriteringar.
Det ingår i samordningsgruppens uppdrag att inom sitt område beakta konsekvenserna av den snabba teknikutvecklingen, särskilt AI.
Sammansättning
Ledamöter för perioden 1 januari 2025 – 31 december 2026:
- Peter Aronsson, rektor Linnéuniversitetet (ordförande)
- Wilhelm Widmark, överbibliotekarie Stockholms universitet, ledamot av Bibsams styrgrupp, ledamot av styrgruppen för Forum för bibliotekschefer samt sammankallande i EOSC referensgrupp (verkställande ledamot)
- Hans Adolfsson, ordförande i Bibsamkonsortiet
- Gustav Amberg, ordförande i Expertgruppen för lärosätesbiblioteken
- Jan-Ingvar Jönsson, ordförande i Arbetsgruppen för meritbedömningar
- Per Ragnarsson, ordförande i Expertgruppen för ekonomifrågor
- Elisabeth Strandhagen, ordförande i Forskningsdatagruppen
- Hans Wiklund, ordförande i Expertgruppen för arkiv- och informationshantering
- Lars Alberius, utredare, SUHF:s kansli (sekreterare)
Arbetsgruppen rapporterar till SUHF:s presidium. Gruppen har rätt att knyta till sig ytterligare personer som anses behövas för uppdraget. Aktiviteter som innebär en kostnad för förbundet ska godkännas av SUHF:s presidium.
Lärosätesrepresentanter som utses av SUHF har som utgångspunkt sitt eget sammanhang och uppdraget vid sitt eget lärosäte. Den som blir utsedd att vara SUHF-ledamot i en nationell grupp får i den rollen även ett ansvar att företräda hela sektorn. Det innebär ett uppdrag att sträva efter att se till samtliga lärosätens bästa och en väl fungerande nationell samordning.