Expertgruppen för fastighetsfrågor

Inledning

Lokalförsörjning vilar sedan 1993 på universitet och högskolor. SUHF har sedan 2011 en expertgrupp för fastighetsfrågor.

Syftet med gruppen är att stärka och stödja sektorns arbete med och professionalisering av lokalförsörjningsansvaret i syfte att skapa ett gemensamt förhållningssätt för fastighets­frågorna.

Uppdrag

Expertgruppen för fastighetsfrågor har följande uppdrag under mandatperioden 2025 – 2026.

Expertgruppen ska vara ett stöd till styrelse och presidium i fastighetsfrågor, bland annat genom förslag till remissyttranden. Gruppen ska samla och sprida kunskap kring universitets och högskolors lokalförsörjning, genom kontinuerlig dialog med hyresvärdar, branschorganisa­tioner, Regerings­kansliet och Sveriges Förenade Studentkårer, med särskilt fokus på klimat­påverkan, lärande- och forskningsmiljöfrågor, lokalnyttjande, studentbostäder, hyror (inklusive marknadshyror) och liknande aktuella frågor. Det ingår i expertgruppens uppdrag att inom sitt område beakta konsekvenserna av den snabba teknikutvecklingen, särskilt AI.

Det ingår i expertgruppens uppdrag att kommunicera gruppens arbete med berörda lärosätes­funktioner, relevanta nätverk, myndigheter och andra intressenter. Expertgruppen ska vid behov rapportera till presidiet/styrelsen och vid förbundsförsamlingens möten. En skriftlig rapport ska lämnas vid mandatperiodens slut. Aktiviteter som innebär en kostnad för förbundet ska godkännas av SUHF:s presidium.

Sammansättning

  • Martin Melkersson, universitetsdirektör, Sveriges lantbruksuniversitet (ordförande)
  • Richard Olsson, fastighetschef, Umeå universitet (verkställande ledamot)
  • Rektor: vakant
  • Kersti Hedqvist, Högskoledirektör, Kungl. Musikhögskolan
  • Rikard Becker, fastighetsdirektör, Karolinska Institutet
  • Maria Fornstedt, biträdande byggnadsdirektör och stabschef, Uppsala universitet
  • Olle Lilliestierna, campuschef, Karlstads universitet
  • Charlott Sundeen, Campus- och hållbarhetschef, Högskolan i Borås
  • Lars Alberius, SUHF:s kansli (sekreterare)

Klimatramverk och exempelsamling till stöd för lärosätenas klimatarbete

Vid SUHF:s förbundsförsamlings möte i oktober 2021 antogs Klimatramverket för Sveriges universitet och högskolor. Klimatramverket kommer inom kort att finnas tillgänglig nedan och bland SUHF:s rekommendationer.

Till stöd för det fortsatta arbetet på respektive lärosäte finns Exempelsamling till stöd för lärosätenas klimatarbete. Att notera är att exempelsamlingen inte är en beslutad del av klimatramverket. Det är snarare ett arbetsdokument som löpande kommer att uppdateras. Uppdateringen av exempelsamlingen samordnas av SUHF:s expertgrupp för fastighetsfrågor.