Arbetsgruppen för hantering av litiumjonbatterier

Uppdrag

Expertgruppen för fastighets- och säkerhetsfrågor ska samla och sprida kunskap kring verksamhetsskydd, säkerhetsskydd och öppenhet vid universitet och högskolor, bland annat genom kontinuerlig dialog med myndigheter, branschorganisationer och Regeringskansliet, gällande bland annat:

  • Fysisk säkerhet
  • Personalsäkerhet
  • informationssäkerhet

I expertgruppens arbete med verksamhetsskydd ingår att i dialog med lärosäten och Kammarkollegiet samla förutsättningar, kunskap och ge rekommendationer kring hantering av litiumjonbatterier.

Statliga myndigheters försäkringsbolag, Kammarkollegiet uppdaterade 1 januari 2023 villkoren i verksamhetsförsäkring och lagt till säkerhetsföreskrifter bland annat vad avser hante­ringen och förvaringen av litiumjonbatterier, i syfte att förhindra eller begränsa skada.

SUHF har i dialog Kammarkollegiet på olika sätt framför svårigheten att uppfylla lydelsen i säkerhets­föreskriften på grund av lärosätenas komplexa, breda, öppna och mycket omfattande verksamhet föreligger stora svårigheter i att uppfylla villkoren som de är formulerade.

Kammarkollegiet har återkopplat att lärosätena behöver vidta lämpliga åtgärder utifrån riskanalys samt att överenskommelser kan göras med Kammarkollegiet om övertagande av risker. Vid skador kommer bedömningar görs från fall till fall och att Kammarkollegiet har tolkningsföreträde.

Sveriges lärosäten har därefter börjat fatta beslut om regler och förbud kring hantering av litiumjonbatterier efter förutsättningarna i den egna verksamheten och det skiljer sig åt.

Expertgruppen beslutar att tillsätta en arbetsgrupp kring hantering av litiumjonbatterier. Syftet med arbetsgruppens arbete är att ta fram ett stödmaterial för riskbedömning, rekommendationer för hantering och visa goda exempel på praktiska lösningar för att stötta lärosätenas arbete att uppfylla säkerhetsföreskrifterna.

I gruppens arbete ingår även att fortsätta dialogen med Kammarkollegiet i syfte att skapa en bättre samsyn kring rimlig riskmiminering och förutsägbarhet i deras bedömnings­grunder vid skadereglering.

Arbetsgruppen ska till expertgruppen ta fram ett underlag med rekommendationer och senast 1 maj 2025, lämna rapport till expertgruppen.

Arbetsgruppens sammansättning

  • Rikard Ahlgren, fastighetschef, Högskolan i Halmstad, ordförande
  • Annevi Fredäng, säkerhetschef/säkerhetsskyddchef, Linköpings universitet
  • Peter Liljenstolpe, campuschef, Mälardalens universitet
  • från SUHF:s kansli deltar Lars Alberius

Arbetsgruppen kan vid behov knyta till sig extern kompetens.