Informationskompetens…

maj 8, 2008 at 2:59 e m 1 kommentar

Informationskompetens är ett begrepp som kanske inte alla studenter har träfat på. Hur söker man sin information i olika databaser, på nätet på biblioteket? För visst är det en kompetens att kuna söka bland artiklar och liknade på flera olika sätt på olika ställen och därmed även ha en viss koll på källan?

Vem är det som har ansvaret för att studenterna lär sig att söka sin infromation, står det med i kursplanerna och hur kan man lära ut informationssökning. Är det ämnesspecifikt eller ämnesövergripande? Är det en kompetens som kan användas ute och efterfrågas ute i samhället?

En tanke som lyftes under rundabordssamtalet kring studenters informationskompetens var att bibliotekarierna kan ingå i utbildningen av studenterna inom dett. Ett exempel från en skola  är att när elever skriv A och B uppsatser ingår det att skriva om sin informationsinhämtning. bibliotekarien bedömmer denna del och kan troligen även se den utveckling som finns hos eleverna.

/Åsa

Entry filed under: Högskolepedagogik. Tags: .

Autentiska examinationsformer Loggningars meningsfullhet

1 kommentar Add your own

  • 1. tomaslund  |  maj 8, 2008 kl. 11:20 e m

    Också jag var med på denna inspirerande runda bord-diskussion och jag tyckte att idén med att ha bibliotekarier engagerade i utbildningen genom att låta dem bedöma studenternas informationsinhämtning var strålande. Varför använda den expertkunskap som finns på våra lärosäten så mycket som möjligt i våra utbildningar?

    Är lite osäker på om min nästa punkt verkligen nämndes eller om det var jag som leddes in på den under diskussionen, men jag tror att det kan vara en rätt intressant uppgift för studenter att ta sig an. Idén går ut på att låta studenterna förbättra en artikel på wikipedia. På detta sätt får de sätta sig in i ämnet genom litteratursökning, de får förhoppningsvis en dos källkritik (riktad mot wikipedia), de lär sig citera korrekt och de får producera ett tydligt resultat som dessutom publiceras. Visserligen behövs det att läraren lägger tid på att verkligen hitta kursrelevanta inlägg som det finns problem med på wikipedia, men det borde inte vara särskilt svårt…

    Svara

Kommentera

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

maj 2008
M T O T F L S
« Apr    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Most Recent Posts


Följ

%d bloggare gillar detta: