Fler slutord

maj 12, 2008 at 9:17 f m 1 kommentar

Även jag vill skriva ett sista inlägg innan bloggandet är slut för denna gång. Ska dock inte försöka mig på att skriva en sammanfattning av hela konferensen utan riktar mer in mig på den sista dagens händelser.

Key-note-föredraget av John Storan om breddad rekrytering blev lite väl översiktligt och långt. Det senare innebar tyvärr att jag inte hann ställa den fråga som jag hade. John nämnde nämligen att de forskningstunga lärosätena (i Sverige menade han bl.a. Lund, Uppsala och KI) inte har samma ansvar för breddad rekrytering som de övriga. Samtidigt påpekade han några minuter senare att han var besviken på hur de stora universiteten i England sköter sig när det gäller denna fråga. Detta behöver inte vara någon direkt motsättning men jag tycker det hade varit intressant att höra honom utveckla det första påståendet (som känns som ett ”svära i kyrkan”-uttalande) och svara på frågan: i vilken mening tycker du att de forskningstunga universiteten har mindre ansvar?

I övrigt tycker jag att det har varit förvånandsvärt lite sessioner som har berört Bologna. Jag var på två seissioner där Bologna togs upp, dels Åsa Lindberg-Sands föredrag under onsdagen och dels när jag själv var med och presenterade KUL-projektet under fredagen. Däremot kom pandeldebatten (med Lena Adamsson (HSV), Agneta Bladh (rektor HiK), Kerstin Sahlin (prorektor UU), Manne Gerell (studentaktiv NSHU:are) och Roger Säljö (professor i pedagogik vid GU)) in på en hel del Bologna. Manne var övertygad om att Bologna-processen än så länge mest bestått av att kursplaner, utbildningsplaner och andra dokument har skrivts om för att passa mallen utan att det har inneburit några faktiska förändringar för studenterna. Man anade nästan att han ville säga att processen till stor del präglats av att man velat genomföra förändringarna utan att påverka hur det sett ut tidigare, vilket nog inte är en helt felaktig analys. Lena tog upp en undersökning av kursplaner som visade att det var stora skillnader i hur mycket som verkligen hade förändrats mellan olika institutioner, speciellt kursmålens mätbarhet var ett kriterium som många hade missat. Eftersom det är just sådana här frågor som vi i KUL-projektet ska titta på så kändes det bra att i alla fall panelen var intresserad av dem. Vi har hittills märkt att Bologna faktiskt inneburit att någonting har hänt på kursplannivå och nu gäller det att undersöka hur detta har påverkat studenternas vardag. Redan nu är det tydligt att processen i vissa fall har inneburit en markant förändring för studenterna, men i andra fall är det betydligt mer osäkert. Sen kan man alltid ställa sig frågan om den förändring som skett var den önskade och om den var till det bättre?

En sista fundering innan jag stänger webläsaren handlar om de lokaler vi använde oss av. Förstår nämligen inte vad det är för vits med att dela upp toaletter i herr och dam om det inte finns pissoarer på herrtoan. Vad vinner man på det förutom att män får förmånen att tvätta händer tillsammans med män och att kvinnor får tvätta tillsammans med kvinnor? Om det är någon som har förstått detta så tar jag gärna emot upplysningar.

Tack Gunnel, tack NSHU, jättetack Yeal och tack för mig!

/Tomas Ö

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

Till sist…

1 kommentar Add your own

  • 1. clothing  |  september 16, 2015 kl. 10:00 f m

    clothing

    blog topic

    Svara

Kommentera

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

maj 2008
M T O T F L S
« Apr    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Most Recent Posts


Följ

%d bloggare gillar detta: