Pat Hutchings och förhållningssätt/värderingar

maj 7, 2008 at 12:23 e m Lämna en kommentar


Pat Hutchings
(den första keynote speakern på NU2008) har precis fått hela auditoriumet att diskutera vilken typ av frågor en lärare kan ställa till sina studenter för att uppmuntra till ett bättre lärande genom reflektioner kring lärandet och utbildningen. Här är tre exempel som hon nämnde innan:
How is this chemistry course different from others you have taken?
How do you use the textbook?
How is different from what you have done earlier?

Påminner väl en hel del om (väldigt konkretiserat) konkretiserade frågor på de lärandemål som har att göra med förhållningssätt och värderingar, vilka i stor utsträckning rör sig kring reflektion över den egna kunskapen. Som det t ex formuleras i examenssordningen för kandidatexamen:
– visa insikt om kunskapens roll i samhaället och om människors ansvar
för hur den används, och
– visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att
utveckla sin kompetens

.. liksom det givetvis rent allmänt passar bra in på den allmänna princip om studentcentrerat och studentaktivt lärande vi nu är på väg mot i och med Bolognaprocessen i stort.

Föreläsningen fokuserar mycket på kommunikation och reflektion kring lärandet, särskilt utanför dom givna ramarna och t ex mellan olika ämnesdiscipliner. Samarbete är ett nyckelord, mellan lärare och studenter, mellan lärare från olika discipliner.

Som det citat Hutchings ger oss angående det gemensamma, ”the commons”:
”The point and the power of the commons, then, is to do what its name implies: constitute a shared space, a lingua franca, a network of intersections and connections across otherwise diverse practices and communitites.”
Huber and Hutchings

Det hela ger mig ett sympatiskt intryck, och är svårt att inte hålla med om. Inte särskilt nytt, men en bra syntes av sånt man hört talas om förut. En helt okej start på konferensen.

/manne

Entry filed under: Högskolepedagogik, Uncategorized. Tags: .

Den borttappade kvalitetscirkeln. Tror jag. Bokningskrångel

Kommentera

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

maj 2008
M T O T F L S
« Apr    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Most Recent Posts


Följ

%d bloggare gillar detta: