En intressant fråga som får betydelse

maj 7, 2008 at 3:44 e m 1 kommentar

Pat Hutching, en kvinna från USA och med en mycket härlig dialekt, har under dagen presenterat en session som hette och handlade om ”The Teachin Commons and the Scholarship of teaching and learning”. Förutom en intressant bakgrund till ämnet leddes åhörarna fram till frågan om vad man som lärare kan ställa för frågor för att främja studentens reflekterande över sitt eget lärande. Genom en gemensam diskussion framkom bland annat frågor som: ”Vad är det viktigaste du lärt dig än så länge?” och ”Hur skiljer sig denna kurs från andra?” och övriga frågor kring litteraturen och ämne.

 

Det känns helt relevant att diskutera och belysa hur dessa frågor kan hjälpa studenter till självreflektion och förbättrat lärande. Det är jag helt med på! Hur ska man annars påminnas om vilka framsteg man gör? Det jag dock funderar kring är hur många frågor vi ställer som handlar om kunskapen i relation till praktiken? Dvs. de frågor som sträcker sig utöver ”Vad har du lärt dig” och ”vad handlar böckerna om”. För tillfället skriver jag mitt examensarbete inom ”nätbaserat lärande” och har utfört ett antal intervjuer med nätstudenter. En fråga vi ställde var, förutom ”Vad har du lärt dig” också ”vilken nytta har du av detta i din vardag/sysselsättning?”. I princip ingen av studenterna hade funderat kring detta varken när de sökte till kursen eller under kursens gång. Tanken är helt enkelt att kanske bredda denna fråga och mer än skapa självreflektion om lärande, även öppna upp för vad lärandet kan användas till i praktiken.

 

/Fanny

Entry filed under: Högskolepedagogik. Tags: .

Examination – mer än studera-tentera-glömma? Resurser, som vanligt… eller?

1 kommentar Add your own

  • 1. ADO  |  maj 8, 2008 kl. 6:58 f m

    Kul att se att du är på plats och har satt igång att blogga. Hoppas att du får ta del av mycket som kan vara till nytta för ert examensarbete.

    Ha dé!
    ADO

    Svara

Kommentera

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

maj 2008
M T O T F L S
« Apr    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Most Recent Posts


Följ

%d bloggare gillar detta: