Eftertanke och reflektion…

maj 7, 2008 at 4:32 e m Lämna en kommentar

Supporting Transition into Higher Education Using Portfolio, Lars Uhlin inspirerar till ett nytt tänk. Kunskap ska inte ryckas löst utan sättas i ett sammanhang. Kunskapen är något som studenten ska lägga i en ryggsäck och bära med sig genom livet.

När vi går en utbildning på cirka tre år (eller kortare för den delen) hinner det hända en hel del under resans gång. Oftast är vi inte medvetna om förändringen när den pågår utan först när vi nått en brytpunkt kan vi upptäcka saker. Kanske är det en vän som säger: Vad du har utvecklats? Det är först då vi ser förändringen. Det är lätt att bli hemmablind.   

Lars Uhlin berättar om ett utbildningsprojekt som berör studenter på utbildningen Hälsouniversitetet (FHS) på Linköping universitet. Det handlar om att varje student får under utbildningens gång bygga en portfolio med de erfarenheter och kunskaper som studenten förvärvat. Bland annat berättar Lars om något som kallas för en tankebok. Det är en bok studenten ska använda för att skriva ner sina tankar som dyker upp under utbildningens gång.

Det handlar om att integrera eftertanke och reflektion kring utbildningen ända in i individens inre väsen. Genom att skapa en struktur gällande studentens förståelse kan studenten ta till sig en djupare kunskap. När studenten ser detta i sin portfolio är det lättare att skönja rent konkret vad studenten lärt sig. Studenten kan på så sätt växa med kunskapen på ett djupare plan. Med dokumentationen är det lättare se tillbaka på vad som har hänt, inte bara kunskapsmässigt utan även mentalt, detta är något som jag tror många utbildningar och individer skulle ha stor nytta av. Genom att ta tid för eftertanke och reflektion kan vi skapa en djupare förståelse samt en djupare kunskapsinhämtning. Kunskap blir beständig och djupgående.

Det är med stor spänning jag lämnar föreläsningen och hoppas få höra mycket mer kring dessa tankar.

//Veronica 

 

 

 

 

 

 

 

 

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

Första dagen… Bra undervisning med begränsade resurser

Kommentera

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

maj 2008
M T O T F L S
« Apr    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Most Recent Posts


Följ

%d bloggare gillar detta: